Over het boek

Eten uit je eigen moestuin is lekker, gezond en leuk. Dat ontdekken steeds meer volwassenen, maar ook steeds meer kinderen. Dit boek geeft uitleg over het aanleggen en onderhouden van een moestuin en geeft informatie over het kiezen van de juiste planten, het moment van oogsten, het milieuvriendelijk bestrijden van ongedierte en de loop van de seizoenen. Daarnaast staan er heerlijke recepten in van de zelf verbouwde groenten.

Voor en door kinderen

De tuin die op de foto’s in het boek te zien is, is door kinderen aangelegd en onderhouden. Een jaar lang heeft de fotograaf deze tuinkinderen gevolgd: van het kopen van de plantjes in de lente tot het grote oogstfeest in september.

Voor wie is dit boek?

Dit boek is speciaal voor jou. Het gaat over tuinen en tuinieren, of eigenlijk, over hoe jij je eigen tuin kunt maken. Een tuin met niet alleen bloemen, maar ook met groente en fruit zoals radijsjes, wortelen, aardbeien, aardappels en tomaten. Lastig? Nee hoor, met dit boek is het een fluitje van een cent. Het staat propvol ideeën en tips voor ieder seizoen en je vindt er ook een aantal voorbeeldtuinen in met tekeningen erbij.

Dit boek gaat niet alleen over je eigen tuin. Mijn eerste moestuin gaat ook over het groen buiten je tuin en waarom het zo belangrijk is dat je niets zomaar weggooit. En natuurlijk hoe spannend het is om naar de dieren en planten te kijken en bijvoorbeeld in je tent naar het roepen van de uil te luisteren!

Dit boek is ook voor ouders: Mijn eerste moestuin beoogt, naast het leren omgaan met een moestuin, kinderen kennis te laten maken met de natuur en met de invloed van de mens daarop, zodat kinderen bereid zijn later verantwoordelijkheid te nemen voor hun leefomgeving.

Uit de inhoud

Het boek bestaat uit twee delen: het eerste deel speelt zich af rond de moestuin tijdens de vier seizoenen. Bij ieder seizoen zijn interessante weetjes en leuke doedingen opgenomen. Het tweede (blauwe) deel bevat instructies, beschrijvingen van geschikte planten en informatie over onder andere de ecologische voetafdruk, biologisch tuinieren en compost. Als laatste vind je een moestuinkalender, bronvermelding, een woordenlijst en een register.

Mijn eerste moestuin kwam tot stand met medewerking van de Botanische Tuinen Utrecht.

Voor kinderen vanaf negen jaar.