Recensies

De tuinliefhebber, een uitgave van het AVVN, de landelijke organisatie voor hobbytuinders
Vakblad voor natuurlijk tuinieren

In de meeste moestuinboekjes is de informatie over het kweken van je eigen groenten en fruit vrij beperkt, net voldoende om hiermee zelf aan de slag te gaan. Niets mis mee, want als beginner houd je het graag eenvoudig en met een klein stukje theorie en wat praktische tips kom je vaak al een heel eind. Maar vroeg of laat komt er een moment dat er vragen rijzen en je meer wilt weten over het een en ander.
In dit gedegen boek van fervent moestuinier Bram Wolthoorn e.a. wordt de teelt van groenten en fruit geplaatst in een groter kader, en wordt de theorie achter de praktijk belicht. Interessant voor de tuinier die behalve in het ‘wat en hoe’ ook geïnteresseerd is in het ‘waarom’. Waar hijzelf onvoldoende kennis van zaken heeft laat Wolthoorn andere (ervarings)deskundigen aan het woord. Een greep uit de besproken items: de tuin als ecosysteem, bemesting en begrippen als stikstofkringloop en fosfaatdoorslag, sporenelementen, plantenfamilies, wissel- en combinatieteelt, groenbemesters, bio-indicatoren, soorten onderstammen, F1-hybriden, zaaitechniek, genetische manipulatie, en gifstoffen die zich in planten kunnen voordoen, zoals nitriet en blauwzuur. Verder wordt er per seizoen een overzicht van de werkzaamheden in de tuin gegeven. Ook worden plaagbeestjes en plantziekten uitgebreid besproken, alsmede de natuurvriendelijke remedies.
Een mooi naslagwerk voor iedereen die net even wat meer wil weten.

NBD Biblion (recensent J.A.W.M. Swinkels):
Lijvig boek, geschreven door een ervaren (moes)tuinier, met zeer uitgebreide en grondige informatie over de theorie en praktijk van het duurzaam telen van groenten, fruit en kruiden. Hij behandelt eerst in het algemeen het nut van zelf geteeld voedsel en daarna de invloed van diverse grondsoorten, de weersgesteldheid, watersoorten, wissel – en combinatieteelt, groenbemesters en compost. Ook de tuin als ecosysteem en verschillende groenten -, fruit – en kruidensoorten, inclusief het zaaien en bewaren ervan. Tot slot de gezondheidsaspecten van tuinen en tuinieren en volkstuinen. De helft van het boek heeft een naslagkarakter. Eerst worden per seizoen steeds opnieuw de tuinactiviteiten van de meest voorkomende groente – en fruitsoorten beschreven. Daarna volgt een uitmuntend hoofdstuk over veel voorkomende ziekten en plagen per gewas, inclusief de biologische preventie en bestrijding. Alle bijbehorende kleurenfoto’s zijn flets afgedrukt. Een echt handboek voor serieuze tuiniers, dat natuurlijk ook nog een verklarende woordenlijst en onderwerpsregister bevat.

bol.com (door Lennen):
Ontzettend leuk geschreven en uiterst zinvol voor de beginnende of meer ervaren moestuinierder. Erg compleet met zinvolle onderwerpen. Een aanrader!
Pluspunten: Praktisch, Heldere uitleg, Inspirerend, Volledig

bol.com (door Suzanne Wardenaar):
Handboek Moestuin is smaakvol vormgegeven, op mooi papier met prachtige foto’s. Een goede eerste indruk dus! Het boek leest makkelijk en is een ideaal naslagwerk: informatie over de teelt van groente, over moestuin en gezondheid (rug!, zon!) en wild plukken. Onderwerpen als de stikstofkringloop en permacultuur komen ook aan de orde. Vooral handig is een uitgebreid overzicht aan plantenziekten en wat eraan te doen is. Wat je niet in het boek vindt, staat wel op de website. Aanrader!

bol.com (door Bouwman):
Een praktische handleiding en naslagwerk voor de beginnende en gevorderde moestuinier. Vooral de uitgebreide behandeling van oa wisselteelt is zeer leerzaam. De schrijvers van dit boek hebben verstand van de materie en dragen het op een prettige manier over aan de lezer. Van harte aanbevolen!

bol.com (door graankorrel):
Fantastisch boek bijzonder goede uitleg.
Pluspunten: Rijk geillustreerd, Praktisch, Heldere uitleg, Inspirerend, Volledig

Visdief.nl schreef o.a. over het Handboek:
..Je kunt geen onderwerp bedenken dat met moestuinieren te maken heeft, of je vindt het wel in het praktische Handboek moestuin..
..Alles bespreken is onmogelijk, het aantal aspecten dat wordt beschreven is haast eindeloos. Of je nu een beginnende of een gevorderde moestuinierder bent, je zult ongetwijfeld nog veel leren van dit handboek.
Lees hier de hele recensie.