Bladzijde 55 – verslavende stoffen uit planten

Tabak voor sigaretten en shag bestaat uit het gedroogde blad van de tabaksplant. Het verslavende stofje in tabak is nicotine.
Andere verslavende stoffen uit planten zijn:

  • opium
  • cocaïne
  • wiet en hasj

Opium

Opium wordt gemaakt uit het gedroogde sap van de opiumpapaver, of slaapbol. Deze papaver komt in het Midden-Oosten (Afghanistan) en verre oosten (Thailand) voor en is familie van de papaver die ook in Nederland voorkomt. De Nederlandse papaver ken je misschien onder de naam ‘klaproos’.

Opium bestaat uit een aantal verslavende stofjes: codeïne, morfine, noscapine en papaverine. Middelen die uit opium gemaakt worden, heten opiaten.

Het gebruik van opiaten geeft kort een fijn gevoel, maar is sterk verslavend. Dat betekent dat je lichaam steeds meer nodig heeft. Die behoefte wordt zo sterk dat je er verslaafd aan kunt raken en uiteindelijk niet meer gewoon kunt leven en werken. Daarom zijn opiaten in Nederland verboden. Het maken en verkopen ervan is strafbaar.

Cocaïne

Cocaïne wordt gemaakt uit de bladeren van de cocaplant. Deze plant vind je op berghellingen in Zuid-Amerika. Cocaïne is een wit poeder. De meeste mensen gebruiken het door het op te snuiven. Ze voelen zich hierdoor opgewekt en vol energie, maar dat gevoel is na een halfuurtje weer over. Cocaïne is sterk verslavend en ook verboden in Nederland.

Wiet en hasj

Wiet wordt gemaakt van de gedroogde bloemtoppen van de hennepplant. Op die toppen zit hars en die hars bevat een verslavend stofje. Als je die hars van de bloemtoppen afhaalt en samenperst, krijg je hasj. Hasj is daardoor sterker dan wiet.

Wiet maakt je ‘high’, je gaat kletsen en je wordt erg actief. Van hasj ga je je ontspannen voelen. Hennepplanten worden in Nederland en België stiekem op zolders, in kelders en in loodsen gekweekt. In het wild vind je ze op de berghellingen in Afghanistan. Wiet en hasj mogen (in kleine hoeveelheden) verkocht worden aan personen boven de achttien jaar.

Wil je meer weten over verslavingen? Kijk op: www.jellinek.nl/