Bladzijde 80 – Teken

Van larve tot volwassen teek (foto: Wageningen Universiteit)

Een teek is een bruinzwart beestje van een paar millimeter groot. Hij lijkt een beetje op een spin. Teken leven van bloed. Daar komen ze aan door op een mens of dier te springen en een gaatje in de huid te maken om het bloed op te zuigen. Als ze uitgegeten zijn, dus zich hebben volgezogen, laten ze zich meestal vanzelf vallen.

Teken kunnen ziektes overbrengen, maar als een teek na de beet er vanzelf af gevallen is of binnen 24 uur is verwijderd, is de kans op ziekte heel erg klein.

Vind je een teek op je lichaam dan is het belangrijk dat je deze snel verwijdert. Heb je een teek gevonden, kijk dan nog even verder op je lijf, want de kans is dan groot dat er ergens nog eentje zit.

Je kunt de teek zelf weghalen, maar je kunt het beter aan een volwassene vragen.

 

 

 

Hier zijn wat aanwijzingen:

  • Haal de teek weg met een speciaal tekenpincet. Pak de teek zo dicht mogelijk bij de huid vast en trek hem recht naar buiten. Het is niet erg als het voorste deel van de teek in de huid achterblijft omdat dit er vanzelf uitkomt. Zorg er wel voor dat het lijfje niet wordt samengeknepen! Dan kan er wat bloed uit de teek in het wondje komen.
  • Gebruik geen alcohol, jodium, wasbenzine, olie of andere middelen voor het weghalen van de teek omdat de teek dan van schrik braakt in het wondje in je huid.
  • Maak na het weghalen de plek rond de beet schoon en doe er wat jodium op. Was je handen.
  • Als het weghalen van de teek niet goed gaat, ga dan nog dezelfde dag even naar de huisarts(post). Daar wippen ze ’m er zo voor je uit!
  • Schrijf de datum van de tekenbeet in je agenda. Als de plek van de beet rood wordt of pijn gaat doen, moet je ermee naar de dokter. Deze wil dan graag weten wanneer je door de teek gebeten bent.
Teken verwijderen (afbeelding: Medicinfo)