Bladzijde 59 – Zonneoven

Van een taart- of pizzadoos kun je een kleine zonneoven maken. Je bouwt de doos zo om dat de warme zonnestralen de binnenkant van de doos opwarmen en dat de warmte er niet uit kan ontsnappen.

Wat heb je nodig?

  • Taart- of pizzadoos
  • Aluminiumfolie of zilverpapier
  • Doorzichtig huishoudfolie
  • Velletje zwart karton of papier
  • Zon!

Zorg dat de taart- of pizzadoos schoon is. Teken op de bovenkant van de doos een vierkant, dat bijna net zo groot is als het deksel zelf. Knip daarna dit vierkant aan drie kanten (de achterkant niet) los van de bovenkant, zodat je een nieuw deksel krijgt. Buig dit deksel omhoog. Beplak de onderkant van het deksel met zilverpapier of aluminiumfolie.

Maak van het gat een echt raampje door er aan de binnenkant en aan de buitenkant doorzichtig huishoudfolie overheen te plakken. Beplak ook de binnenkant van de doos met zilverpapier of aluminiumfolie. En leg daarna een velletje zwart papier of karton op de bodem van de doos.

De oven is nu klaar en ideaal om een koud geworden stukje pizza op te warmen.

Leg de pizza in je oven, zet de doos in de zon en richt het deksel precies zo dat de zonnestralen in de doos vallen. Zet het deksel vast door er een stokje tegenaan te zetten. De warmte kan niet weg, want daar zorgt het raampje van doorzichtige folie voor.