Groente in alle soorten en maten

Verschil tussen groente en fruit

De Stichting Vergeten Groenten heeft een fruitboomgaard met vergeten fruit

Exclusief: zilte groente

Een gemengd zilt bedrijf (Wageningen Universiteit)

Wilde groenten die gewoon prima te eten zijn

Top twaalf eetbare wilde groenten

De Historische Groentehof en De Bolster houden zich bezig met het in stand houden van vergeten groente en kun je zaden bestellen

Zoutplanten, waaronder zilte groente, vormen een bijzondere groep planten, halofyten genoemd, die in aarde met een hoog zoutgehalte kunnen groeien. Binnen deze groep zijn er weer verschillende groepen te maken op basis van hun techniek om met het zout om te gaan. De grootste tweedeling wordt gemaakt tussen de planten die het zout echt nodig hebben (echte halofyten) en planten die het zout tolereren. Zeekraal is binnen deze groep weer een vreemde eend in de bijt. Zeekraal wordt een facultatieve halofyt en een succulent genoemd. Facultatieve halofyt betekend dat de plant een techniek heeft om het zout uit de weg te gaan. In het geval van zeekraal is dit groeien (en dus water opnemen) wanneer er veel regen valt. Regenwater bevat weinig zout. Omdat zeekraal ondiep wortelt, verdunt het regenwater relatief snel de zoutconcentratie rond de wortels van zeekraal. Dat de plant ook een succulent is wil zeggen dat hij in staat is veel water op te slaan. Dit doet hij op de zelfde manier als de vetplanten in een rotstuin die water in de dikke vlezige bladeren opslaan. In het najaar kleurt zeekraal rood. Dat komt omdat het overschot aan zout door zeekraal naar de onderste bladeren wordt gevoerd. Langzaam worden deze rood, en wanneer ze verzadigd zijn worden ze afgestoten en is de plant het zout kwijt. MvH