Hondsdagen

Mechanische oogst in augustus, foto: Bram Wolthoorn

Sommige kennis wordt van de ene generatie op de ander overgedragen. En dat soms eeuwen lang. Kennis over het weer bijvoorbeeld is in de agrarische gemeenschappen van onze streken altijd van grote betekenis geweest. Veel kennis werd via rijmen van vader op zoon, moeder op dochter overgedragen:

Avondrood brengt water in de sloot (als de zon ’s avonds bloedrood ondergaat, duidt dat op een grote regenkans)

Met de maand mei blijft geen koebeest uit de wei (hoe droog en schraal april ook was, in mei is er altijd wel gras)

De periode waarin de Hondsster (Sirius) in de vroege ochtend te zien is, wordt hondsdagen genoemd. De overlevering wil dat die periode (van 19 juli tot 18 augustus) geldt als de warmste en droogste tijd van het jaar.